AFRYKARIUM

PIĘĆ AFRYKAŃSKICH BIOTOPÓW POD JEDNYM DACHEM

AFRYKARIUM

PIĘĆ AFRYKAŃSKICH BIOTOPÓW POD JEDNYM DACHEM

AFRYKARIUM

PIĘĆ AFRYKAŃSKICH BIOTOPÓW POD JEDNYM DACHEM

WYZWANIA

STWORZENIE OBIEKTU Z RÓŻNYMI EKOSYSTEMAMI
ZWIĄZANYMI ZE ŚRODOWISKIEM WODNYM CZARNEGO KONTYNENTU

Projekt Afrykarium to połączenie pięciu biotopów, z których każdy opowiada swoją własną historię. Stawiało to przed nami ogromne wyzwania technologiczne i logistyczne. Kryteria wykonania elementów scenografii musiały uwzględniać wielu czynników m.in. od ciężaru zwierząt, warunków, w których żyją (woda słona, słodka) po wykonanie skał, tak, aby zbudować swego rodzaju bariery powstrzymujące zwierzęta przed wyjściem poza przydzieloną dla nich strefę.

Dodatkowo poza używaniem materiałów z atestami higienicznymi dla zbiorników z wodą pitną należało rozpracować technologie oparte na materiałach odpowiednich do kontaktu z wodą słoną i słodką, mrozoodporne, wytrzymałe na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Ważną rolę przypisaliśmy również roślinności, która ma tworzyć wrażenie obserwowania zwierząt w ich środowisku naturalnym. Rośliny są ponad to oprawą dla wybiegów, uzupełnieniem architektury ale także środowiskiem życia wielu zwierząt.

Do współpracy zaprosiliśmy biologów, akwarystów, inżynierów i architektów, z którymi aktywnie pracowaliśmy nad zagospodarowaniem zbiorników i przygotowaniem planów pod reprodukcję ekosystemów, mając na względzie zachowania zwierząt, ich nawyki i potrzeby, wymagania techniczne budynku, zbiorników i stref komunikacji dla zwiedzających.

WYZWANIA

STWORZENIE OBIEKTU Z RÓŻNYMI EKOSYSTEMAMI
ZWIĄZANYMI ZE ŚRODOWISKIEM WODNYM CZARNEGO KONTYNENTU

Projekt Afrykarium to połączenie pięciu biotopów, z których każdy opowiada swoją własną historię. Stawiało to przed nami ogromne wyzwania technologiczne i logistyczne. Kryteria wykonania elementów scenografii musiały uwzględniać wielu czynników m.in. od ciężaru zwierząt, warunków, w których żyją (woda słona, słodka) po wykonanie skał, tak, aby zbudować swego rodzaju bariery powstrzymujące zwierzęta przed wyjściem poza przydzieloną dla nich strefę.

Dodatkowo poza używaniem materiałów z atestami higienicznymi dla zbiorników z wodą pitną należało rozpracować technologie oparte na materiałach odpowiednich do kontaktu z wodą słoną i słodką, mrozoodporne, wytrzymałe na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Ważną rolę przypisaliśmy również roślinności, która ma tworzyć wrażenie obserwowania zwierząt w ich środowisku naturalnym. Rośliny są ponad to oprawą dla wybiegów, uzupełnieniem architektury ale także środowiskiem życia wielu zwierząt.

Do współpracy zaprosiliśmy biologów, akwarystów, inżynierów i architektów, z którymi aktywnie pracowaliśmy nad zagospodarowaniem zbiorników i przygotowaniem planów pod reprodukcję ekosystemów, mając na względzie zachowania zwierząt, ich nawyki i potrzeby, wymagania techniczne budynku, zbiorników i stref komunikacji dla zwiedzających.

WYZWANIA

STWORZENIE OBIEKTU Z RÓŻNYMI EKOSYSTEMAMI ZWIĄZANYMI ZE ŚRODOWISKIEM WODNYM CZARNEGO KONTYNENTU

Projekt Afrykarium to połączenie pięciu biotopów, z których każdy opowiada swoją własną historię. Stawiało to przed nami ogromne wyzwania technologiczne i logistyczne. Kryteria wykonania elementów scenografii musiały uwzględniać wielu czynników m.in. od ciężaru zwierząt, warunków, w których żyją (woda słona, słodka) po wykonanie skał, tak, aby zbudować swego rodzaju bariery powstrzymujące zwierzęta przed wyjściem poza przydzieloną dla nich strefę.

Dodatkowo poza używaniem materiałów z atestami higienicznymi dla zbiorników z wodą pitną należało rozpracować technologie oparte na materiałach odpowiednich do kontaktu z wodą słoną i słodką, mrozoodporne, wytrzymałe na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Ważną rolę przypisaliśmy również roślinności, która ma tworzyć wrażenie obserwowania zwierząt w ich środowisku naturalnym. Rośliny są ponad to oprawą dla wybiegów, uzupełnieniem architektury ale także środowiskiem życia wielu zwierząt.

Do współpracy zaprosiliśmy biologów, akwarystów, inżynierów i architektów, z którymi aktywnie pracowaliśmy nad zagospodarowaniem zbiorników i przygotowaniem planów pod reprodukcję ekosystemów, mając na względzie zachowania zwierząt, ich nawyki i potrzeby, wymagania techniczne budynku, zbiorników i stref komunikacji dla zwiedzających.

REZULTAT

Zwiedzający w intuicyjny sposób przemieszcza się po wyznaczonych trasach komunikacyjnych, obserwując w naturalny sposób ekspozycje zarówno podwodne jak i nadziemne. Nie ma poczucia za-gubienia czy też ominięcia jakiś obiektów. Jego wiedzę zwiększamy stopniowo, zgodnie z założeniami opowiadanej historii.

REZULTAT

Zwiedzający w intuicyjny sposób przemieszcza się po wyznaczonych trasach komunikacyjnych, obserwując w naturalny sposób ekspozycje zarówno podwodne jak i nadziemne. Nie ma poczucia za-gubienia czy też ominięcia jakiś obiektów. Jego wiedzę zwiększamy stopniowo, zgodnie z założeniami opowiadanej historii.

REZULTAT

Zwiedzający w intuicyjny sposób przemieszcza się po wyznaczonych trasach komunikacyjnych, obserwując w naturalny sposób ekspozycje zarówno podwodne jak i nadziemne. Nie ma poczucia za-gubienia czy też ominięcia jakiś obiektów. Jego wiedzę zwiększamy stopniowo, zgodnie z założeniami opowiadanej historii.

Zbiorniki wodne: 4600 m2

Basen Morza Czerwonego 900 m³
Basen rekinów 3100 m³
Basen hipopotamów 715 m³
Basen manatów 1250 m³
Basen krokodyli 260 m³
Basen kotików 3600 m³
Basen pingwinów 2460 m³

Zbiorniki wodne: 4600 m2

Basen Morza Czerwonego 900 m³
Basen rekinów 3100 m³
Basen hipopotamów 715 m³
Basen manatów 1250 m³
Basen krokodyli 260 m³
Basen kotików 3600 m³
Basen pingwinów 2460 m³

Zbiorniki wodne: 4600 m2

Basen Morza Czerwonego 900 m³
Basen rekinów 3100 m³
Basen hipopotamów 715 m³
Basen manatów 1250 m³
Basen krokodyli 260 m³
Basen kotików 3600 m³
Basen pingwinów 2460 m³

Do dżungli Kongo prowadzą dwie niezależne ścieżki, zbiegające się w podwodnym amfiteatrze, w którym podziwiamy pływające krokodyle i manaty. Jedna ze ścieżek prowadzi przez wiernie oddany krajobraz dżungli, kamienie na rzece, kładki, skalne wnętrza. Naszą wędrówkę kończymy na tarasie widokowym, z którego obserwujemy  zwierzęta i bujną roślinność.

Do dżungli Kongo prowadzą dwie niezależne ścieżki, zbiegające się w podwodnym amfiteatrze, w którym podziwiamy pływające krokodyle i manaty. Jedna ze ścieżek prowadzi przez wiernie oddany krajobraz dżungli, kamienie na rzece, kładki, skalne wnętrza. Naszą wędrówkę kończymy na tarasie widokowym, z którego obserwujemy  zwierzęta i bujną roślinność.

Do dżungli Kongo prowadzą dwie niezależne ścieżki, zbiegające się w podwodnym amfiteatrze, w którym podziwiamy pływające krokodyle i manaty. Jedna ze ścieżek prowadzi przez wiernie oddany krajobraz dżungli, kamienie na rzece, kładki, skalne wnętrza. Naszą wędrówkę kończymy na tarasie widokowym, z którego obserwujemy  zwierzęta i bujną roślinność.

ARCHITEKTURA: ARC2 Fabryka Projektowa
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU: MALINOWSKI DESIGN URBAN & LANDSCAPE
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: Dorota Szlachcic, Mariusz Szlachcic, Dariusz Malinowski, Wojciech Napierała, Andrzej Hnatiuk, Paweł Osmak, Julia Kabza, Maciej Mnich, Jacek Misiński, Piotr Marchewka, Witold Piotrowski
KLIENT: Wrocław Zoo
LOKALIZACJA: Wrocław, Poland
POWIERZCHNIA: 18931 m2
DATA PROJEKTU: 2008
REALIZACJA: 2012-2014

ARCHITEKTURA: ARC2 Fabryka Projektowa
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU: MALINOWSKI DESIGN URBAN & LANDSCAPE
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: Dorota Szlachcic, Mariusz Szlachcic, Dariusz Malinowski, Wojciech Napierała, Andrzej Hnatiuk, Paweł Osmak, Julia Kabza, Maciej Mnich, Jacek Misiński, Piotr Marchewka, Witold Piotrowski
KLIENT: Wrocław Zoo
LOKALIZACJA: Wrocław, Poland
POWIERZCHNIA: 18931 m2
DATA PROJEKTU: 2008
REALIZACJA: 2012-2014

ARCHITEKTURA: ARC2 Fabryka Projektowa
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU: MALINOWSKI DESIGN URBAN & LANDSCAPE
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: Dorota Szlachcic, Mariusz Szlachcic, Dariusz Malinowski, Wojciech Napierała, Andrzej Hnatiuk, Paweł Osmak, Julia Kabza, Maciej Mnich, Jacek Misiński, Piotr Marchewka, Witold Piotrowski
KLIENT: Wrocław Zoo
LOKALIZACJA: Wrocław, Poland
POWIERZCHNIA: 18931 m2
DATA PROJEKTU: 2008
REALIZACJA: 2012-2014